Häpeän pelko

 


On ollut pitkään takaraivossa, että olisi tärkeää kirjoittaa häpeästä. Aiheeseen liittyvä kirja on keikkunut hyllyssäni varmaan puoli vuotta ja nyt siihen syventyessäni olen oivaltanut että nimenomaan häpeällä on paljon tekemistä sen kanssa miksi me suomalaiset kansana emme lähde niin hanakasti barrikadeille omia oikeuksiamme puolustamaan samassa mittakaavassa kuin muualla maailmassa. Tässä tätä kirjoittaessani huomaan itsessäni tarvetta löytää synonyymit aihepiirissä loppuun kalutuille sanoille, joista jokaisella tuntuu nykyään olevan vastakkain asettelun kaiku. Tämä juontaa juurensa siitä että meillä on evolutiivisesti sisäänrakennettu kyky luoda mielessämme alitajuisia kytköksiä ja mielleyhtymiä asioiden välille täysin mielivaltaisesti. Näin opimme pienenä varomaan kuumaa uunia, kun joku huutaa ”poppa!” ja isona varomaan salaliittoteoreetikkoa kun joku sanoo ”valtaväestö”. Ja sanassa ”salaliittoteoreetikko” on puolestaan häpeän kaiku ja häpeää suomalainen pelkää enemmän kuin kuolemaa.

 Tätä alitajuisten mielleyhtymien mekaniikkaa ja häpeäntuntoamme hyödynnetään nyt häikäilemättömästi itsemääräämisoikeutemme ja sananvapautemme riisumisessa. ”Uusi normaali” muuntuu päivä päivältä sairaammaksi ja odotamme vain kuuliaisina uusia rajoituksia ja määräyksiä luottaen sokeasti siihen että ne auttavat suojelemaan meitä toisiltamme.  Mitä tapahtuu ikäihmisten ja perussairauksien kanssa jo entuudestaan painivien ihmisten vastustuskyvylle, kun he eivät altistu enää toisten ihmisten kohtaamiselle ja raittiille ulkoilmalle? Moniko ihminen kuolee yksinäisyyteen ja pelkoon?

Taannoin puhuimme poikani kanssa koiran kasvatuksesta ja hän kysyi että ”eikö se osaa edes hävetä?”  Lause jäi mieleeni pyörimään ja jäin sitä ihan ihmistenkin kasvatuksen näkökulmasta ajattelemaan ja tunsin salaa suurta ylpeyttä siitä että meillä ei ole tietoisesti opetettu ketään häpeämään. Ei edes koiraa. Meillä sanotaan että minä rakastan sinua!

Sydämestäni toivon että rohkenisitte tehdä valintanne rakkaudesta, ettekä häpeän pelosta käsin. Jos todella haluatte suojella rakkaitanne, nyt on aika lakata häpeämästä, lakata pelkäämästä, uskaltaa tarkastella asioita avoimin mielin useammasta näkökulmasta käsin, muodostaa aidosti oma mielipide ja seistä sen takana rohkeasti.  Se että sinä olet oikeassa ei välttämättä tarkoita sitä että minä olisin väärässä 💗


Kommentit

Suositut tekstit